Nyhetssammendrag 20. april 2012

Holocaustdagen markert i Israel
Hele Israel stanset opp et øyeblikk klokken 10.00 torsdag formiddag til minne om de seks millioner jøder som ble systematisk utryddet under Den andre verdenskrig. Sirener kunne høres over det ganske land i to minutter mens folk stanset i gater og på fortau og mintes de drepte. Sirenene markerte også begynnelsen på en rekke seremonier på Holocaustdagen. Det var kransnedlegging på Yad Vashem foruten mange andre seremonier og minnemarkeringer rundt om i landet.

Tusener deltok i marsj til Auschwitz
Over 11,000 mennesker deltok i den årlige ”De levendes marsj” (The March of the Living) som gikk fra konsentrasjonsleirene Auschwitz til Birkenau som var to av de største konsentrasjonsleirene under Den andre verdenskrig. Deltakerne kom fra 35 nasjoner, og i år var også amerikanske krigsveteraner med på marsjen, foruten et stort oppbud av israelske politibetjenter. I alt 1,1 million jøder ble utryddet i Auschwitz-Birkenau foruten 70,000 polakker, 25,000 sigøynere og 15,000 krigsfanger.

Vurderer sende politi til Sør-Sudan
Israel vurderer en henvendelse fra FN om å sende politistyrker til Sør-Sudan for å bistå FN. Det islamske regimet i Sudan erklærte denne uken krig mot naboen i sør, som separerte seg fra Sudan for ett år siden. Israel er i prinsippet innstilt på å sende politibetjenter til landet, så lenge de ikke innebærer en risiko for deres liv. Israel sendte 19 politibetjenter til Haiti etter jordskjelvet der for halvannet år siden.

Tøffere linje mot Israel
Amr Moussa, egypteren som leder den egyptiske presidentvalgkampen lover en tøffere linje mot Israel dersom han blir president. I et policyskrift sier han at Egypt under hans styre vil knytte forbindelsene med Israel sammen med fremskritt de gjør overfor palestina-araberne, og at Egypt står med palestina-araberne.