Nyhetssammendrag 04. mai 2012

Netanyahu vurderer allianse med Lieberman
Statsminister Binyamin Netanyahu frykter en mulig venstreallianse til neste valg og har derfor begynt å se seg om etter en mulig partner. Valget vil trolig falle på Yisrael Beiteinu og leder Avigdor Lieberman som nå er utenriksminister. Ifølge meningsmålingene ligger Likud an til å få 30 plasser i Knesset og Israel Beiteinu 15. En venstreallianse med Arbeiderparitet, Kadima og Yes Atid kan få knapt 41, noe som er nok til å danne en koalisjon dersom Likud ikke har en allianse. Ifølge israelsk lov vil den gruppen med størst flertall få oppgaven med å danne en regjering.

Ubåt overlevert til Israel
Israel fikk denne uken overlevert sin fjerde ubåt fra Tyskland. En offisiell seremoni ble holdt i den tyske byen Kiel, og farkosten ”Tanin” (hebraisk for alligator) er regnet for å være den meste avanserte i sitt slag i verden, og det dyreste våpenet i Israels arsenal. Ubåten skal nå gjennomgå flere tester og utprøvinger før den kommer til Israel og settes inn i beredskapen. To lignende ubåter er under bygging i Tyskland og de skal leveres i 2014 og 2017, og Israel vil da ha seks slike i sitt arsenal.

IDF innkaller til tjeneste
I alt seks bataljoner er innkalt til militær tjeneste og skal stasjoneres langs grensene til Egypt og Syria. Det israelske forsvaret (IDF) har fått grønt lys til å innkalle ytterligere 16 bataljoner. Innkallelsen indikerer at den militære ledelsen ser på grenseområdene som større trussel for Israel enn tidligere, og situasjonen i Syria blir sett på som ”eksplosiv”.

IDF fjerner veisperringer
Det israelske forsvaret (IDF) har de siste ukene fjernet flere veisperringer i Judea og Samaria slik at palestina-araberne kan reise mer fritt rundt i området. Beslutningen ble tatt av sivile myndigheter fordi det har vært færre terrorangrep den siste tiden. Siden 2008 har IDF fjernet rundt 30 bemannede kontrollposter.