Nyhetssammendrag 07. mai 2012

Kort valgsesong, bra for Isael
Statsminister Binyamin Netanayhu sa på et møte i Likud søndag at tidlig valg og dermed en kortere valgsesong er bra for Israel fordi det hindrer politisk ”utpressing” og ”populisme.” Det israelske valget skulle opprinnelig funnet sted til neste år, men mye tyder på at det vil bli holdt i september en gang.

Fransk venstredreining etter valg
Franskmennene gikk til valg søndag og vraket den sittende ”konservative” Nicolas Sarkozy som har jødiske aner til fordel for sosialisten Francois Hollande. De to fikk henholdsvis 48 og 52 prosent avstemmene, og Hollande er den første sosialistiske presidenten i Frankrike siden 1995. Israelerne så på Sarkozy som en ”vennlig” fransk president med få krav overfor Israel, mens Hollandes venstredreining kan bety en langt tøffere linje overfor Israel.

Peres til Canada for å diskutere Iran
President Shimon Peres reiste søndag til Canada på et fem dager langt offisielt besøk. Canada ledes av en konservativ regjering som har vist stor støtte for Israel. Det er ventet at Peres vil diskutere Iran under besøket foruten situasjonen i Midt-Østen for øvrig.

Fjernet israelske flagg
Palestina-arabiske aktivister fjernet israelske flagg fra en av omveiene mellom flere jødiske steder i Binyamin regionen søndag. Veiene ble bygd for at israelerne ikke skulle komme i nærheten av palestina-arabiske selvstyreområder på vei til de ulike stedene. Aktivistene fjernet de israelske flaggene og erstattet dem med palestina-arabiske flagg.